Ch‚ssis G. Hanin in Marche-en-Famenne, fabricatie en plaatsing van PVC, aluminium en stalen raamwerken.

 


 
CHASSIS G. HANIN
Fabricatie en plaatsing van
PVC, aluminium
en stalen raamwerken
Vieille route de Liège 3a
6900 Marche-en-Famenne
Tél. : 084 32 71 71
Fax : 084 31 50 87
Mail : info@hanin.be
N° Ent. : BE 0447.019.550

Geopend van maandag tot vrijdag van 7.00 tot 18.00 u en op ZATERDAG van 9.00 tot 17.00 u.


 

Geschiedenis

_____________________________________________________________________

Home > Geschiedenis > Ontvangst

De mooie geschiedenis van Ch‚ssis Hanin

Ch‚ssis Hanin : een specialist ter zake
Het bedrijf "Ch‚ssis Hanin" in Marche-en-Famenne vierde al een hele tijd terug zijn honderdste verjaardag. Vandaag bestaat het bedrijf uit drie KMO's en is het uitgegroeid tot nationale en internationale referentie op het vlak van ramen en glaswerk. Een blik op een uitzonderlijk parcours.

"Ch‚ssis Hanin" in een paar woorden
Als u ook maar enige interesse hebt voor de Luxemburgse en Belgische economie, dan hebt u deze naam zeker al eens gehoord!
Afgevaardigd bestuurder Denis Rutot en zijn vrouw Mathilde Pirlet staan sinds 1992 aan het hoofd van deze onderneming, die sindsdien uitgroeide tot een bedrijf met meer dan 30 werknemers. Dit paar, zelf ook afkomstig uit een gezin van zelfstandigen, had het ondernemersvirus in het bloed en nam het bedrijf vol enthousiasme en dynamiek over, om zo hun knowhow op het vlak van schrijnwerkerij en glaswerken door te geven.
Raamwerken voor vensters, deuren, luiken, veranda's en spiegels, alles wordt in de eigen ateliers ontworpen en gefabriceerd, met een niet-aflatende aandacht voor perfectie en innovatie.

Een stukje geschiedenis...
In 1905 besloot Georges Hanin zijn eigen spiegel- en glasbedrijf op te richten in Marche-en-Famenne. De onderneming breidt stilaan uit en wijdt een deel van haar activiteiten aan het ontwerpen van raamwerken. Dit gaat goed, tot het bedrijf in 1992 de boeken moet neerleggen.
Mathilde Pirlet en Denis Rutot kopen 'Ch‚ssis Hanin' over en starten de activiteiten weer op, samen met twee werknemers. Het zal nog vijf jaar duren voor het niveau van weleer wordt bereikt.
In 1993 breidt de onderneming haar productengamma uit en besluit zich toe te leggen op kwalitatief hoogstaand aluminium en PVC. De zaken gaan goed en Denis Rutot wordt zelfs bekroond met de prijs van beste beginnende zaakvoerder, die hem wordt toegekend door de jury van de COMENEF-prijs voor bestuur van de Franstalige Kamer van Koophandel. Op dat moment stelt de onderneming zeven personen tewerk en stijgt de omzet ervan tot 25 miljoen Belgische franken.
Nog steeds in de geest van een voorzichtig en gecontroleerd beheer blijft de onderneming groeien, en neemt 100% van het kapitaal van de 'Miroiterie jamboise' van Jambes over, een onderneming die werd opgericht in 1959.
Het echtpaar Rutot rust niet op zijn lauweren en koopt in 2004, na het faillissement van de Vitrerie du Condroz, de activa van dit bedrijf over. De onderneming is op dat moment gediversifieerd genoeg om alle fases op zich te nemen, gaande van het ontwerp, de uitvoering tot plaatsing van een product.
De onderneming legt zich dan ook toe op een nichemarkt die door de concurrentie slechts matig is ontwikkeld. In 2007 neemt het bedrijf ' Drion Bank Security' uit Gembloux over, gespecialiseerd in kogel- en inbraakwerende loketten. Denis Rutot en zijn echtgenote besluiten om de activiteit van deze onderneming, die in 1929 werd opgericht, in Gembloux te behouden.

Inmiddels stelt de onderneming al meer dan 30 werknemers tewerk, met inbegrip van de dochterondernemingen, en in 2007 bedraagt de omzet 2,5 miljoen euro. De zaakvoerders besluiten dan ook om een nieuwe afdeling op te starten voor de glasfabriek, waarvan de activiteit in vijf jaar tijd verdubbeld is. Ze nemen tevens deel aan Batimat, het Parijse 'Batibouw'. En het succes blijft maar duren, want in 2009 wordt Ch‚ssis Hanin door Lux@venir geselecteerd als laureaat om de provincie Luxemburg te vertegenwoordigen op de Grand prix wallon de l'entrepreunariat en wordt het tevens genomineerd voor de GODEFROID-prijs.

Vakmanschap ten dienste van de fraaiste gebouwen
Deze algemene strategie, die gebaseerd is op een absolute focus op kwaliteit in alle ontwikkelingsfases van het product, blijkt al snel vruchten af te werpen. De onderneming werkt met een ambachtelijk productieatelier, niet met bandwerk of robotisering. Het personeel is hooggeschoold en volgt stap voor stap de uitvoering van de stukken op om op die manier een product op maat te kunnen fabriceren, aangepast aan de specifieke wensen van de klant.
Dit product moet beantwoorden aan de kernideeŽn van het huis: kwaliteit, stevigheid en schoonheid. Vormgeving is immers de sterkte van de onderneming. 'Ch‚ssis Hanin' besteedt aandacht aan het visuele aspect zonder de originele stijl uit het oog te verliezen.
De onderneming blijft evenwel kampen met een psychologische hindernis: het wijzigen van de mentaliteit van de eigenaars, architecten, en misschien ooit zelfs de leden van de Commissie Monumenten en Landschappen. Voor sommigen van hen staat het aanbrengen van plastic op architecturaal erfgoed immers gelijk met heiligschennis!
Maar de zaakvoerders maken zich niet te veel zorgen: wie het gezien en getest heeft, bewijst altijd het tegendeel.

Vereniging in plaats van fusie
De drie ondernemingen die worden beheerd door het echtpaar Rutot volgen eenzelfde filosofie.
De 'Miroiterie jamboise' en de onderneming 'Drion Bank Security' zijn dochterondernemingen van 'Ch‚ssis Hanin', maar de drie bedrijven worden los van elkaar beheerd. Ze vullen elkaar aan, zonder elkaar te beconcurreren.

Elke dochter is actief op een specifieke markt, met producten die verschillen van de andere twee. Ze zijn evenwel nauw met elkaar verbonden, wat getuigt van een mooie totaalvisie op de sector. In de drie dochterondernemingen worden dus zowel producten (raamwerk, vensters en gebrandschilderde ramen) als materialen (PVC, aluminium en staal) gefabriceerd, en wordt gewerkt met een vooraanstaande cliŽnteel, dat bestaat uit particulieren en bedrijven.
De onderneming bruist van de ideeŽn en streeft er voortdurend naar zich aan te passen aan de nieuwe vereisten van de markt. Zo zal het concept van de passieve woning op een dag ook worden toegepast op grote woningen en kastelen. Beveiliging is een markt in volle ontwikkeling: een unieke kans voor Drion om anti-ontploffings- en anti-terrorismeproducten te ontwikkelen. Wat het glaswerk betreft, wordt niet alleen de traditionele cliŽnteel bediend, maar krijgt ook het artistieke aspect heel wat aandacht. Tot slot worden vandaag verschillende pistes verkend om de knowhow van het huis ook naar het buitenland te exporteren. Al deze technische evoluties komen elke particulier ten goede.

De komende honderd jaar staan er ons nog heel wat evoluties te wachten !